Grekisk moussaka

Klassisk grekisk moussaka.
Årstid: Hela året
Personer: N/A
Receptet är ej fettsnålt.
Träffar: 2185

Ingredienser:
Du behöver följande ingredienser till detta recept grekisk moussaka.
750 Gram Auberginer (ca 3 små eller 2 stora)
Olja
Salt och peppar
Köttfärssås:
2 hackade lökar
2 vitlöksklyftor (pressade)
600 Gram nötfärs eller lammfärs
Lite smör eller olja
1 burk tomatpuré
1 burk krossade tomater
Salt och peppar
Lite hackad persilja
1 tsk kanel
Bechamelsås:
40 Gram smör
2 msk vetemjöl
7 deciliter mjölk
Salt och peppar
1 tsk riven muskotnöt
150 Gram riven ost
Lite ströbröd
Tillvägagångssätt för grekisk moussaka:
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra skivorna och låt dem stå i ca 10 min. Torka av auberginskivorna med hushållspapper och stek dem sedan i en stekpanna i lite olja eller smör. De ska stekas ca 2 min på varje sida.
Köttfärssåsen:
Stek lök, vitlök och köttfärs i lite smör. Tillsätt resten av ingredienserna till köttfärsåsen och låt såsen småkoka medan bechamelsåsen görs klar.
Bechamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt mjöl och blanda ordentligt. Häll i hälften av mjölken och rör runt. Då såsen kokar upp tillsätts resten av mjölken. Låt såsen koka en stund och tillsätt ost, muskot, salt och peppar.
Lägg hälften av auberginskivorna i botten på en smord form. Fördela köttfärsen ovanpå och täck sedan med resterande auberginskivor. Häll Bechamelsåsen över rätten och strö ströbrödet på toppen.
Ställ in formen på 180 grader i ca 50 min.
Detta recept på grekisk moussaka är tillagt av Cathrine den 16.05.2011.
Sänd in dina egna recept